Moet ik mijn planten kweken in volle grond of in bakken/potten?
Dit verschilt per situatie en hangt af van jouw voorkeur. In de volgende gevallen is het kweken in potten/bakken geschikt:
Als de beste plek voor een tuinkas toevallig op een plaats is waar een betonvloer of iets dergelijks ligt, dan hoef je deze ondergrond niet te verwijderen. Ook voor de montage van de tuinkas is het geen probleem als deze op een verharde ondergrond wordt geplaatst. In zo’n geval is het kweken in bakken of potten een goede oplossing.
Als de grond vol stenen of wortels zit en deze moeilijk zijn te verwijderen, dan is het makkelijker om een tegelvloer in de tuinkas te leggen en dus te kweken in bakken of potten.
Voordelen van kweken in potten:
1. Je kunt in etages werken
2. Je kunt elk jaar ‘verse’ grond voor je planten gebruiken, je hoeft dus geen vruchtwisseling toe te passen
3. Je kunt de plant gemakkelijk verplaatsten in de kas, dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt wisselen van
schaduwplek naar zonplek
Voordelen van kweken in de volle grond:
1. De wortels hebben altijd voldoende ruimte
2. Je hoef de planten minder vaak water te geven, omdat de wortels zelf gemakkelijker het water op kunnen zoeken
3. Bij planten met een grote waterbehoefte kun je snel te laat zijn met het bewateren, hierdoor droogt de kluit snel uit.
Bij planten in de volle grond zal de kluit veel minder snel uitdrogen
4. Het kweken in volle grond is minder werk, omdat je geen potten hoeft te vullen
Wat voor watergeefsysteem heb ik nodig?
Verschillende planten hebben verschillende waterbehoefte. Het is dus belangrijk om een watergeefsysteem te hebben die verschillende mogelijkheden heeft.
Heb je een zaaibed met bijvoorbeeld alleen zaaigoed (zaaigoed heeft allemaal ongeveer dezelfde waterbehoefte)? Dan is een zweetslang een mooie oplossing om het hele bed vochtig te houden,
Heb je tomaten? Dan is het belangrijk dat de bladeren zoveel mogelijk droog blijven. Een druppelsysteem kun je goed bij de voet watergeven. De gaatjes onderin de ring zorgen voor een geleidelijk afgifte van water.
Heb je planten in een pot? Dan is een bewateringsschaal handig; de mat die hierin ligt zuigt zich vol met water. Dit kan door de plantenwortels worden opgenomen.
Heb je veel verschillende planten, of planten die in verschillende groeistadia zijn? Dan is bewateren met de hand de beste oplossing. Het is belangrijk om de gezondheid van de plant te blijven monitoren op ziektes of vraat. Tijdens het watergeven kun je meteen de gezondheidstoestand van je plant bekijken.
Hoe groot moet mijn tuinkas zijn?
Een tuinkas koop je niet snel te klein. De maximale grootte wordt beperkt door de beschikbare ruimte en het beschikbare budget. Het is voor planten erg belangrijk dat er voldoende frisse lucht langs de bladeren kan, zodat de bladeren goed kunnen opdrogen. Natte bladeren geeft schimmels en bacteriën namelijk meer kans. Ook voor het onderhoud aan de plant is het prettig als je voldoende ruimte hebt om te kunnen werken. Daarnaast leert de ervaring dat als je eenmaal begint met kweken in de tuinkas, je steeds meer wilt uitproberen en daarmee al snel ruimte gebrek zal hebben.
Natuurlijk moet een kas niet zo groot zijn dat je je ‘verloren’ voelt in de ruimte. Bij twijfel tussen twee afmetingen is het advies om de grotere variant te kopen; vaak komt de ruimte toch wel vol.
In welke richting moet mijn tuinkas staan?
Wat belangrijk is om te weten, is dat een tuinkas niet de hele dag in de zon hoef te staan. De hogere temperatuur in combinatie met het vele licht zijn belangrijke voordelen voor een kas. Het is vooral belangrijk dat de kas gemakkelijk toegankelijk is, houd hier dus rekening mee. Mocht je een plek hebben waar erg weinig zon op komt, dan is de ideale opstelling met de nok van noord naar zuid. Hiermee vang je het meeste zonlicht op in de kas. Als je juist een ruime keuze hebt in de positie van de kas, is van noord naar zuid ook een mooi uitgangspunt. Kom je erachter dat er teveel veel zon op de tuinkas schijnt? Maak dan gebruik van schaduwdoek.