Ventilatie in de tuinkas is erg belangrijk. Zonder voldoende ventilatie kunnen de planten niet optimaal groeien. De luchtvochtigheid stijgt, hierdoor zijn de planten en bloemen veel meer vatbaar voor ziekten en plagen.
Ventileren in de tuinkas gebeurt meestal door het openen van een of meerdere luchtramen in het dak, eventueel in combinatie met het openzetten van de deur. Hierbij is het natuurlijk belangrijk om het weer in de gaten te houden. Open niet te vroeg het raam, maar ook zeker niet te laat. Je wilt aan het einde van de dag geen slap hangende plantjes omdat je bent vergeten om te ventileren. Dus probeer dit, elke dag, op hetzelfde tijdstip te doen. Vind je dit teveel gedoe, maak dan gebruik van een automatische raamopener.
Hoe werkt een automatische raamopener?
Een automatische raamopener bestaat uit een met was gevulde cilinder en een hefboom. Wanneer de temperatuur in de kas stijgt, zet de inhoud van de cilinder uit. Door de hefboom wordt het raam omhoog geduwd. ‘s Avonds, wanneer de temperatuur daalt, zal de inhoud van de cilinder krimpen en wordt het raam weer gesloten. Hou er rekening mee dat eerst de kas en pas daarna de inhoud van de cilinder opwarmt/afkoelt en het dus altijd enige vertraging oplevert. Wij adviseren daarom om de openers te plaatsen op de ramen die het meest in de luwte zitten en de meest constante temperatuur heeft.
Als je een andere temperatuur wilt, kan de cilinder worden gedraaid. Draai de cilinder rechtsom als je een hogere openingstemperatuur wilt, draai de cilinder linksom als je een minder hoge openingstemperatuur wilt. Een draai staat gelijk aan ongeveer 0,5°C. Je kunt de raamopener het beste aanpassen als de temperatuur constant is, in vol zonlicht of als het helemaal bewolkt is.
We hebben verschillende soorten raamopeners. Welke de beste keuze is hangt af van het gewicht en het materiaal van het raam.
Zo bepaal je wat het gewicht is van het raam waarop je de raamopener wil monteren:
Het gewicht van het raam wordt voor de helft wordt gedragen door het scharnier waaraan het raam is bevestigd. Wanneer je jouw eigen gewicht aftrekt van het gewicht als op een weegschaal gaat staan en het raam open duwt dan kun je bepalen hoeveel drukkracht de automatische raamopener nodig heeft.
Onze automatische raamopeners
Ventomax
Eenvoudig te monteren, zorgt voor een goede ventilatie van de tuinkas
Drukkracht: 7 kg
Materiaal: gelakt staal
Kleur: zwart
Gigavent
Extra sterke automaat. Door het ontwerp van de demper met ingebouwde veer is deze opener bestand tegen hogere windsnelheden. Speciaal voor zwaardere ramen.
Drukkracht: 15 – 30 kg.
Materiaal: aluminium
Univent
Door de extra veren is deze speciaal voor de lichtgewicht luchtramen met bijvoorbeeld polycarbonaat beglazing. Door de korte cilinder is dit model ook geschikt voor schuifdeuren en kweekbakken. Door het unieke klik-systeem gemakkelijk te verwijderen.
Drukkracht: 7 kg.
Materiaal: aluminium
Losse cilinder
Universele cilinder voor in de meest gangbare automatische raamopeners.
Spiro
Zelfde model als de Ventomax, maar dan van RVS.
Drukkracht: 7 kg.
Materiaal: roestvrijstaal
Louvrevent
Extra sterke automaat. Door het ontwerp van de demper met ingebouwde veer is deze opener bestand tegen hogere windsnelheden.
Drukkracht: 15 – 30 kg.
Materiaal: aluminium
Megavent
Vooral bedoeld voor windvlagen en harde wind.
Drukkracht: 24 kg.
Materiaal: aluminium
Persoonlijk advies
Ventileren in de tuinkas gebeurt door het openen van luchtramen in het dak en in de gevel. Onze automatische raamopeners helpen jou daarbij. Ook wanneer je niet in de buurt bent. Wil je graag advies over wat de beste automatische raamopener voor jou is? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag met al jouw vragen.