Glas wordt gemaakt van een mengsel van silicium (zand), kalk, soda en nog een kleine hoeveelheid borium en andere stoffen. Aan dit mengsel is 20% scherfglas toegevoegd om voor luchtigheid te zorgen tijdens het opwarmen. Het mengsel wordt gesmolten in een oven van 1550ºC.
Floatglas
De meeste gebruikte glassoort in tuinkassen.
Het gesmolten glas vloeit uit de oven en gaat horizontaal over een tinbad van 100ºC. Het vloeibare glas drijft als het ware op de vloeibare tin en krijgt daardoor een heel glad oppervlak en een egale dikte.
Het glaslint gaat vervolgens door een afkoeltunnel. Door de horizontale afkoeling blijft het float glas volledig vrij van inwendige spanningen, waardoor het zijn sterkte krijgt. Uit breukproeven blijkt dat float glas 30% sterker is dan getrokken glas. 4 mm standaard tuinbouw floatglas heeft een lichtdoorlatendheid van ca 89%.
Getrokken glas (‘ouderwets’ tuinbouw glas)
Een goedkoper alternatief, waarop de typische treklijnen te zien zijn. Doordat dit glas niet over een tinbad gaat, heeft het getrokken glas een ruwere structuur. Dit geeft een snellere vervuiling, wat niet goed is voor de lichtdoorlatendheid.
Getrokken glas heeft een lichtverlies van ca. 8-10% in 10 jaar. Bij floatglas is dat maar 6% in 10 jaar.
Getrokken glas is breukgevoeliger dan float glas.
Gegoten glas (gehamerd)
Een derde glassoort is het gegoten glas. Het vloeibare glas wordt hierbij uitgegoten en bij nog hoge temperatuur tussen twee rollen platgewalst. Vandaar ook wel de benaming gewalst glas. Wanneer de walsrollen voorzien zijn van een figuur of structuur, dan drukken ze een bepaald patroon in het glas.
Gehamerd glas is de bekendste glassoort volgens dit procedé. Dit 4 mm dikke glas geeft diffuus licht, wat het zonlicht breekt en zo verbranding van het gewas helpt voorkomen. De tuinkassen van ACD hebben dit glas.
Gehard glas / Veiligheidsglas
Gehard glas is op maat gesneden floatglas, dat door een hardingsoven van 650ºC gaat. Daarna wordt het aan de buitenkant geforceerd gekoeld terwijl de kern van het glas langzaam afgekoeld. De sterkte van het glas wordt op deze manier tot een factor van 5 verhoogd.
Als gehard glas kapot gaat, valt het uiteen in duizenden kleine stukjes. Die kleine brokjes glas zijn onscherp en geven geen verwondingen.
Let op! Na het harden kan het glas niet meer op maat gesneden worden.