Of je er nu een loungeplek of een kweekplek van maakt, een tuinkas is een echt toevoeging aan jouw tuin of zelfs balkon. Maar wat voor accessoires zijn eigenlijk handig om in jouw tuinkas te hebben, om er een groene oase van te creëren? Van handige accessoires tot praktische oplossingen, laat je met ons blog inspireren om het meeste uit jouw tuinkas te halen!
1. Automatische raamopeners
De temperatuur in een tuinkas kan snel oplopen. Zelfs in het vroege voorjaar kan het, wanneer de zon schijnt, gemakkelijk meer dan 30°C worden in de tuinkas. De automatische raamopener zorgt ervoor dat de ramen op tijd open gaan en er voldoende ventilatie is. Dit zorgt voor optimale groei van de planten in de tuinkas. Dit is natuurlijk een perfecte oplossing voor als je de hele dag niet thuis bent, of niet constant bezig wil zijn met de temperatuur in jouw tuinkas. ‘s Avonds gaan de ramen weer automatisch dicht, zo hoef je ‘s avonds dus nooit meer te denken aan het dichtdoen van jouw tuinkas ramen.
We hebben verschillende modellen automatische raamopeners in het assortiment: voor dakramen tot een gewicht van 7 kg hebben we de Spiro (RVS) en Univent (aluminium). Door de extra veren is de Univent met uitstek geschikt voor de lichtgewicht (polycarbonaat) dakramen. De Megavent en Gigavent zijn gemaakt voor zwaardere ramen.
Bekijk alle automatische raamopeners2. Tafels
De tuinkas wordt veel gebruikt voor het zaaien en opkweken van plantjes. Een tafel zorgt ervoor dat je prettig op hoogte kunt werken. Naast werkruimte wordt de tafel veel gebruikt om zaai- en stekgoed op te plaatsen. Doordat de tafel wordt bevestigd aan de wand van de kas, ontstaat er extra ruimte onder de tafel voor de wat kleinere planten. Al onze tafels worden geleverd met bevestigingsmateriaal, zo is het erg gemakkelijk om de tafel zelf te monteren.
3. Schappen
Voor het optimaal ruimtegebruik van een tuinkas, is het handig om een schap boven de tafel te hangen. Hierop kan je klein gereedschap, potjes en accessoires kwijt, hierdoor houd je veel ruimte over op jouw tafel.
4. Regenton
Regenwater is zachter dan kraanwater en natuurlijk gratis. Regenwater opvangen is daarom de perfecte manier om jouw planten te voorzien van water. Al onze kassen zijn standaard voorzien van regengoten en regenpijpjes. Zet hier een regenton onder en voorzie al jouw planten van water! Tevens is een waterkraan in de buurt dan ook niet meer nodig.
Wist je dat verschillende provincies in Nederland subsidie geven op de aankoopprijs van een regenton? Lees alles hierover in ons blog.
Bekijk het blog5. Schaduwdoek
In de zomer schijnt de zon zo fel, dat gewassen in de tuinkas brand- en hitteschade op kunnen lopen. Kassen met gehamerd glas in het dak hebben hier minder last van, maar ook dan is schaduwdoek in de wanden vaak nog nodig om erg gevoelige planten te beschermen. Het voordeel van schaduwdoek ten opzichte van gehamerd glas is dat je in het voor- en najaar het doek open hebt en er op die manier zoveel mogelijk warmte in de tuinkas kan komen. Bekijk hier onze verschillende soorten schaduwdoek en bevestigingsmateriaal.
6. Zaaibakjes
Zaaibakken zijn ideaal om planten in voor te zaaien. De stevige bakken zijn, wanneer ze vol staan met water, toch handzaam. Stapel de zaaibakken in de winter gemakkelijk op elkaar zodat ze amper ruimte in beslag nemen. Koop hier jouw zaaibakjes.
7. Perspotjes
De kwetsbare worteltjes van stekjes kunnen gemakkelijk beschadigen bij het verspenen. Een perspotje kun je, als het plantje groot genoeg is om te verpotten, in zijn geheel in de volle grond zetten. Het materiaal van het perspotje is namelijk verteerbaar en is daarmee organische voeding voor de plant. Met deze manier van verpotten, beschadig je nooit de kwetsbare wortels van jouw stekjes. Bekijk hier ronde en vierkante perspotjes.
8. Oppotschaal
Werk jij graag op hoogte en houd jij van werkgemak? Dan is een oppotschaal een ideale manier om potjes en bakjes te vullen. De verhoogde bovenkant van de bak zorgt ervoor dat er met het vullen niet veel grond wordt verspeeld. De bak staat los op de tafel en kan na gebruik gemakkelijk worden opgeruimd, zo kun je jouw tafel weer voor wat anders gebruiken.
Bekijk de oppotschaal9. Propagator
Veel zaden ontkiemen pas bij een wat hogere temperatuur. Een propagator is een mini-kasje met een eigen klimaat. Het warmt snel op, zorgt ervoor dat er weinig vocht verdampt en is voorzien van ventilatiegaten. Kortom, de ideale omstandigheden voor het ontkiemen van zaden. Zet je de propagator in de kas? Dan creëer je een extra isolatielaag en koelt het zaaigoed in de propagator niet zo snel af.
10. Vliesdoek
Wanneer het overdag warm kan zijn, kan het ‘s nachts soms nog erg koud zijn. Tot aan de ijsheilingen (half mei) is er zelfs nog kans op nachtvorst. Door de warmte overdag groeien de planten in de tuinkas goed, maar sommige plantjes zijn nog klein en kunnen schade of groeiachterstand oplopen als de temperatuur ‘s nachts te veel daalt. Vliesdoek isoleert en zorgt er daarmee voor dat de warmte die overdag in de grond wordt opgeslagen, in de nacht wordt vrijgegeven.